Ztráta čichu je jeden z nejčastějších příznaků onemocnění COVID-19. Někteří postižení ale tvrdí, že vůně, které se jim dříve zdály příjemné, je po nákaze koronavirem odpuzují. Tato porucha se odborně nazývá parosmie. Podle vědců přibližně deset procent lidí nakažených covidem pocítilo tuto změnu ve vnímání pachů okamžitě. Když ty samé respondenty oslovili o šest či sedm týdnů později, parosmii hlásilo až 47 procent dotázaných.
Vědci však objevili molekulu, která je s největší pravděpodobností spouštěčem tohoto procesu. Nazývá se 2-furanmetantiol a nachází se především v kávě. Lidem s normálním čichem jeho vůně připomíná kávu či pukance, ale pacienti trpící poruchou čichu ji popsali jako odpudivý, nechutný či špinavý.
„Tento objev je důkazem, že změna čichu není jen v hlavě postižených, ale skutečně souvisí se složkami potravin. V rozpoznávání signálů přicházejících z nosu hraje roli také centrální nervová soustava,“ vysvětlila Jane Parkerová z Univerzity v Readingu.
V nose se nachází přibližně 400 čichových receptorů, přičemž každý z nich dokáže vnímat jiný druh pachu. Molekuly 2-furanmethanthiolu dokáží tyto receptory detekovat velmi rychle. Právě proto je právě toto aroma jednou z prvních, které lidé se ztrátou čichu cítí, když se jim tento smysl začne vracet. Podle vědců mozek při parosmii nesprávně zařazuje zápach této molekuly do skupiny zápachů nepříjemných.
Dalšími potravinami, které by mohly parosmii spouštět, patří kromě kávy také čokoláda, maso a cibule, z nepotravinových spouštěčů je to zase zubní pasta.