Počet vegetariánů strmě roste. Nejvíce jich je nepřekvapivě v Indii, kde k tomu vedou především náboženské důvody. Více než 20 % země jí čistě rostlinnou stravu, to dělá přes čtvrt milionu vegetariánů. Ale přes 12 % vegetariánů je i ve skandinávských zemích. Ve finských nebo švédských školních jídelnách automaticky počítají s tím, že mnohé děti si řízek k obědu nedají. V Česku je vegetariánů zatím 5 %, ale i toto číslo poroste.
Důvody, proč se stát vegetariánem
Náš dnešní článek pojednává o tom, jaké vitamíny, minerály a další živiny mohou chybět veganům a vegetariánům ve stravě. Neznamená to ale, že chceme od vegetariánství odrazovat. Existuje řada dobrých důvodů, proč zvolit právě tento životní styl. Jde o etické, ekologické i ekonomické rozhodnutí. Roli ale mohou hrát i zdravotní důvody. Ve stravě, která je k dispozici, se nachází mikročástice pesticidů, těžkých kovů nebo radioaktivních látek. Jakmile se tyto látky jednou dostanou do potravního řetězce, už v něm zůstávají. A čím výše je organismus v potravním řetězci, tím více těchto kontaminujících látek pozře. To je pro člověka, který je na špici potravní pyramidy, špatná zpráva.
Proč vegetariánům z principu některé látky v potravě chybí?
Někteří vegetariáni či vegani jsou ochotni popírat až do roztrhání těla, že jejich strava postrádá některé základní látky. Ale je to bohužel pravda. A to je největší úskalí zahájení vegetariánského života.
Po přepnutí na nový životní styl vám určité mikroživiny i makroživiny, kterých jste dříve získávali velké množství, budou najednou chybět. V takovém případě je vhodné sáhnout po doplňku stravy. Je to skvělý kompromis. Nadále můžete ctít vegetariánský styl života, a přitom zachováte rovnováhu živin v těle. Doplňky stravy jsou vhodné zvláště pro vegetariány – začátečníky. Třeba časem zjistíte, ze kterých potravin cenné látky získat, ale v úvodu vám doplňky hodně pomohou vyhnout se zdravotním problémům spojeným s prudkou změnou stravování.
Jakých 5 základních živin by si měl pohlídat každý vegetarián i vegan
B12
Vitamín B12 je základní živina, která se takřka výhradně nachází v jídlech živočišného původu. K vitamínu B12 se ve stravě dostanou i vegetariáni, protože jej najdou v mléčných výrobcích a ve vejcích. Vegani se mohou opřít čistě jen o doplňky stravy. K příznakům nedostatku B12 patří slabost, chudokrevnost a letargie. Hrozí možnost srdečních a neurologických onemocnění, jako je Alzheimer. Podle studií má až 68 % vegetariánů a 83 % veganů nedostatečnou hladinu vitamínu B12, zatímco u všežravců je to jen 5 %.
Omega 3 mastné kyseliny
S dostatečným příjmem omega 3 mastných kyselin (mezi něž se řadí kyseliny označované zkratkami ALA, EPA a DHA) mají problém i všežravci. Jde totiž o poměrně vzácné látky nacházející se výhradně v tučných mořských rybách a rybím oleji. Zvláště Češi zvyklí na hovězí a vepřové maso tedy mají omega 3 mastných kyselin stejný nedostatek jako vegetariáni.
Přesto jde o důležité látky, jejich minimální denní potřeba pro zabezpečení srdce a cév je 250 mg. Stopové množství omega 3 mastných kyselin je ve lněném, chia a konopném semínku nebo ve vlašských oříšcích.
Železo
Vegetariáni mohou železo konzumovat zásluhou vajec. Vegani si pak musí vystačit se sójovými výrobky, sušenými meruňkami, oříšky, fazolemi a světlým pečivem. Železo obsahuje také káva a čaj.
Problém železa je ale v tom, že to, které zkonzumujeme z rostlinných zdrojů, je hůře vstřebatelné oproti masným potravinám. Uvádí se, že vegetariánská dieta snižuje celkové vstřebávání železa o 85 %.
Železo pomáhá metabolizovat bílkoviny, podporuje zdraví buněk a podílí se na mnoha enzymatických reakcích.
Vápník
Vápník je klíčový prvek pro pevnost kostí a zubů. Méně známé je, že hraje zásadní roli při přenosu podnětů v nervech a svalech. Je známé, že na vápník je bohaté mléko. Jsou ale ještě spolehlivější zdroje vápníku – třeba mořské ryby. To ale není potravina, kterou by si mohli s chutí dát vegetariáni a vegani…
Vegetariáni si mohou dopřát parmezán nebo jogurty, vegani sáhnou po květáku, kapustě, brokolici či máku. I v tomto případě se ale doporučuje užívat potravinové doplňky.
Vitamíny A a D
Vitamín A má mnoho z nás spojená s mrkví. Je pravda, že mrkev obsahuje betakaroten, který je prekurzorem aktivního vitamínu A. Beta karoten je v lidském těle přeměněn na vitamín A, ale jde o neefektivní přeměnu. Mnohem více této látky, která je cenná pro správnou funkci imunitního systému, ostrý zrak a zdravou kůži, dodají tělu játra. Jedna porce jater týdně dá více vitamínu A než jedna velká mísa mrkve denně.
Dále ještě zmiňme vitamín D, který je stejně jako A rozpustný v tucích. D je důležitý pro zdravý spánek a pro imunitu. Je ho dost v mase, ale mimo živočišné výrobky je takřka k nenalezení. Proto i této látky mají vegetariáni v těle výrazně méně oproti všežravcům. I zde se vyplatí vyzkoušet potravinové doplňky.
Zdroje: